Tuuloksen ja Hauhon Sarén-sukua koskeva sukututkimus on tehty pitäen keskushenkilöinä vuonna 1854 syntynyttä Johan eli Juho Sarénia ja tämän puolisoa, vuonna 1859 syntynyttä Iida Karoliina Sarénia os. Liikilä, jotka omistivat Kuudennes-nimisen talon Hauhon Hyömäessä. Juho Sarén kuoli vuonna 1931 ja Ida Karoliina Sarén vuonna 1943. Puolisot on haudattu Hauhon hautausmaalle.

 

 


Juho Sarén 22-vuotiaana  

   
  Iida Sarén 80-vuotiaana

 

Juho ja Iida Sarén

Kuudenneksen talo

Kuudennes 1905, Juho ja Iida Sarénin talo Hauhon Hyömäessä
   Kuvassa Ida Sarén oikealla ja sisarensa Matilda (Hilda)
 

Kuudennes sata vuotta myöhemmin vuonna 2004. Pihalla sukuseuran väkeä
 

Juho Sarénin isä Henrik Sarén (1821) oli syntynyt Vanajassa , jonne hänen isänsä Henrik Adersinpoika Anttola (1782), Tuuloksen Teuronkylän Anttolan talon poika oli muuttanut, ostettuaan sieltä Idänpään Yli-Äijälän talon. Juho Sarénin isänpuoleinen suku oli siis kotoisin tuosta Teuron Anttolan talosta, jota suku oli isännöinyt ainakin 1600-luvulta lähtien.Tuuloksen Teuron Anttolan talon pihapiiriä vuonna 1900

   Istumassa Juho Sarénin pikkuserkku Juho Kustaa Anttola s.1828 ja
vaimonsa Henriika s.1843, seisomassa heidän lapsiaan.

 Anttolan pihapiiriä runsas 100 vuotta myöhemmin.
 Anttolan sali
 

Juho Sarénin isänpuoleinen isoäiti, Henrik Andersinpojan puoliso Brita Johanintytär (1788) oli Tuuloksen Teuronkylän Vilppulan talon tytär. Hänen isänsä Johan oli Hauhon Sotjalan Maulan talon poika, joka oli tullut vävyksi ja isännäksi Vilppulaan.

 

Tuuloksen Teuron Vilppula
Rakennus on purettu 1900-luvun alussa
 

Juho Sarénin isänpuoleiseen sukuun liittyy myös muita tuuloslaisia sukuja. Henrik Andersinpojan isoäiti Brita Andersintytär oli Tuuloksen Juttilan Tallisen talon tytär ja tämän äiti Sofia Heikintytär oli Tuuloksen Juttilan Ylöskartanon tyttäriä.Toikon talo Kurussa

Juho Sarénin äiti Johanna Lahdenpohja/Sarén (1815) oli kotoisin Kurusta. Johannan isä oli seppä Johan Eerikinpoika (1766) ja äiti Helena Henrikintytär Toikko (1733). Johan ja Helena asuivat Helenan kotitalon Toikon kartanon Lahdenpohjan torpassa, jossa myös Juho Sarénin äiti Johanna syntyi. Johan Eerikinpoika oli teiskolais-ruoveteläis-virtailaista sukua. Hänen isoisänsä oli sotilas Stephen Kempe (1703), joka myöhemmin oli torpparina Teiskon Asmundilan Pentinniemessä. Helena puolestaan Toikon sukua, joka oli isännöinyt Kurun Toikon kartanoa 1700-luvulta lähtien.Johanna Lahdenpohja/Sarénin syntymäkodin,

Kurun Toikon Lahdenpohjan vanhoja aittoja 1800-luvulta

 

Johannan äidin Helenan isoäidin äiti oli Riikassa syntynyt Abigael von Segebade s.1668. Abigaelin isä oli Porin rykmentin Ruoveden komppanian luutnantti Georg Segebade von Krummenhagen kuollut 1698 Kuru. Georg oli tiettävästi pommerilaista von Segebaden aatelissukua, ja hänet oli myös Ruotsi aateloinut 6.3.1684.

 Segebade von Krummenhagenin vaakuna

Georgin ja veljensä Michelin omakätiset nimikirjoitukset

Abigail von Segebade
 

Juho Sarénin puoliso Iida Karoliina, omaa sukua Liikilä, oli Tuuloksen Syrjäntaan kylän Wähä-Liikilän talon tytär. Wähä-Liikilä kaikkine irtaimistoineen tuhoutui Syrjäntaan taistelussa 28-29.4.1918, jolloin käytännössä koko kylä paloi poroksi.  Iida Karoliinan äiti Henrika Mikontytär (1836) oli Tuuloksen Lakkolan Tuomaalan talon tytär. Henrika Mikontyttären äiti Eeva Adamintytär oli puolestaan Tuuloksen Pohjoisten kylän Iso-Raukolan talon tyttäriä. Kuten edellisestä huomaa avioliittojen kautta sukuumme liittyy monet tuuloslaiset talonpoikaissuvut. Luettelo olisi pitkä, sukulaistaloja ovat olleet mm. Syrjäntaan Akkala, Juttilan Kaivola, Sydänmaan Sikala jne. Hauhon Hyömäen Hymander-suku ja Sarén-suvun Liikilän sukuhaara lähtevät samoista lammilaisista sukujuurista. Hymander suvusta voit lukea lisää tästä.

Hauhon Hyömäen Hymanderit

Sekä Juho Sarénin, että puolisonsa Iidan os. Liikilä kautta sukumme varhainen esi-isä on Hauhon ja Tuuloksen kappalainen Mathias Simonpoika Brunnerus. Mathiaksen synnyinsijoja ja sukujuuria voit katsoa tästä.

Mathias Brunnerus

Tuuloksen ja Hauhon Sarén-suvun sukututkimuksia ovat  tehneet Juho ja Iida Sarénin lapsenlapset Seija Savolainen Oulusta ja Marjatta Vallius Lieksasta. Suvun eri sukuhaarojen tutkimista jatketaan edelleen.

Suvun vaiheista on ilmestynyt sukukirja, " Talollisia ja torppareita - Säätyläisiä ja sotilaita Tuuloksen ja Hauhon Sarén-suvun Kronikka ", tekijöinä Marjatta Vallius ja Kauko Sarén. Kirjasta on ilmestynyt neljäs painos ja sitä voi tiedustella tekijöiltä. Kirjasta löytyy myös yksi kappale Tuuloksen, yksi Hauhon ja kolme Kurun kirjastoissa, sekä vapaakappaleet Helsingin Yliopiston kirjastosta.

Paluu pääsivulle